De betekenis van BPR is letterlijk: Binnenvaartpolitiereglement, kortweg wordt dit vaak BPR genoemd. Het BPR bevat bepaalde regels die op de meeste binnenwateren in Nederland gelden. In het BPR wordt onder andere ingegaan op bepaalde borden met bepaalde betekenissen op het water en overige verkeerstekens. Ook staat vermeld wanneer je verlichting moet gebruiken, welke tekens er gelden, welke geluidsseinen er zijn en welke voorrangsregels er zijn.
Voor wie is het BPR bedoeld?
Het BPR geldt voor iedereen met een vaartuig op het binnenwater en maakt hierbij geen onderscheid tussen de beroepsvaart of recreatievaart, ook de grootte of type vaartuig maakt geen verschil. Het BPR is dus geldig voor alle vaartuigen, van roeiboten en kano’s tot grote vrachtschepen en speedboten.
Binnen het BPR gelden, evenals het RVV (het verkeersreglement voor op wegen), diverse borden die duiding geven en informeren over specifieke situaties op het water. Een onmisbaar element dus!
Op welke wateren geldt het BPR?
Het BPR voluit Binnenvaartpolitiereglement is geldig op alle openbare wateren van het rijk, met uitzondering van een paar wateren:
- De Eemsmonding zoals vermeld in het Eems-Dollardverdrag
Hier gelden de Internationale bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee, 1972, ook wel Zeeaanvaringsreglement genoemd. - De Gemeenschappelijke Maas
Hier geldt het Scheepvaartreglement gemeenschappelijke Maas. - Het Kanaal van Gent naar Terneuzen
Hier geldt het scheepvaartreglement voor het kanaal van Gent naar Terneuzen. - De wateren zeewaarts van de lijn vermeld in artikel 2, lid 2, van het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement
Deze lijn loopt min of meer langs de Nederlandse Noordzeekust en de Waddeneilanden. Hier gelden de Internationale Bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee, 1972, ook wel Zeeaanvaringsreglement genoemd. - De Boven-Rijn, de Waal, het Pannerdensch Kanaal, de Neder-Rijn en de Lek
Hier geldt het Rijnvaartpolitiereglement.
Moet je het BPR aan boord hebben?
Elk schip dat vaart binnen het werkingsgebied van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) is verplicht een actuele versie van het reglement aan boord te hebben, met uitzondering van open schepen.
Dit exemplaar kan zowel in gedrukte vorm als in digitale vorm beschikbaar zijn. Het BPR is gemakkelijke in digitale vorm beschikbaar via gratis apps of door ‘’BPR pdf’’ te googlen.
Scheepvaartborden binnen het BPR
Binnen het BPR worden ook verschillende scheepvaartborden benoemd uit verschillende series van A tot en met H. Hierbij wordt ingegaan op verbodstekens, gebodstekens, berpekingstekens, combinatie borden met tekst, aanbevelingstekens, aanwijzingstekens en nog veel meer. Ben jij op zoek naar scheepvaartborden? Bestel ze dan gemakkelijk op onze website.